ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ? ,ή ΑΝΟΔΟΣ ΜΙΝΩΙΤΩΝ?


  • 1. Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ Γύρω στο 1100 πΧ (11 ος αι πΧ) οι Δωριείς μετακινήθηκαν από τα βόρεια προς τη νότιο Ελλάδα. Η μετακίνηση αυτή δεν έγινε μονομιάς. Κράτησε πολλά χρόνια. ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΩΡΙΔΑ
  • 2. Αιτίες της καθόδου των Δωριέων Οι Δωριείς κινδύνευαν κι αυτοί από άλλους λαούς . Αναζητούσαν καλύτερες συνθήκες ζωής (δηλαδή εύφορο έδαφος και ήπιο κλίμα) ‏
  • 3. Άλλοι έμειναν στη Στερεά Ελλάδα (Δωρίδα) και άλλοι πέρασαν στην Πελοπόννησο ( μάλλον μέσω του Ισθμού ) και έφτασαν ως την Σπάρτη.
  • 4. Αποτελέσματα της καθόδου των Δωριέων * Παρακμάζει ο μυκηναϊκός πολιτισμός * Οι παλιοί κάτοικοι μεταναστεύουν (αποικισμός) * Επικρατεί η δωρική διάλεκτος * Αιχμαλωσία κατοίκων (δούλοι-είλωτες) ‏
  • 5. 11 ος αιώνας προ Χριστού (1100-1000 π.Χ.) Στην Ελλάδα την εποχή εκείνη κατοικούσαν πολλά φύλα: Αχαιοί, Ίωνες, Αιολείς, Κάδμειοι κ.α. Πολλά ήταν ελληνικά φύλα και άλλα όχι (όπως ακριβώς σήμερα που στην Ελλάδα εκτός από Έλληνες , μένουν και άλλοι που δεν είναι Έλληνες). Ένα από τα ελληνικά φύλα που κατοικούσαν ήταν και οι Δωριείς. Αυτοί αρχικά συμφώνα με τον Ηρόδοτο κατοικούσαν στη Φθία (σημερινή Λαμία) μετά εγκαταστάθηκαν στην Πίνδο όπου ονομάστηκαν Μακεδνοί (Μακεδόνες δηλαδή). Μια ομάδα αργότερα εγκαταστάθηκε σε μια περιοχή που ονομάστηκε Δωρίδα (δηλ. χώρα των Δωριέων). Όταν κατέρρευσε ο μυκηναϊκός πολιτισμός οι Δωριείς για άγνωστους λόγους βρήκαν την ευκαιρία να επεκταθούν. Επεκτάθηκαν στην Πελοπόννησο και την κατέκτησαν. Πολλοί από τους παλιούς κάτοικοιυς (Αχαιοί) έγιναν είλωτες (δούλοι) ή αναγκάστηκαν να φύγουν. Φθία Πίνδο ς Δωρίδα Λακωνία Το ήξερες αυτό; Οι Δωριείς πήραν το όνομά τους από το βασιλιά τους που ονομαζόταν Δώρος.
  • 6. 1. Οι άνθρωποι αλλάζουν πατρίδα α) είτε για να ζήσουν καλύτερα, β) είτε για να αποφύγουν εχθρούς . 3. Οι Δωριείς, που ήταν πολύ ισχυροί, επέβαλλαν με την παρουσία τους τη γλώσσα τους και τις συνήθειές τους στους μόνιμους κατοίκους, τους οποίους έκαναν δούλους τους.(είλωτες) 2. Όλος ο πληθυσμός της τότε Ελλάδας αποτελούνταν από ομάδες ανθρώπων που έρχονταν από βορειότερες περιοχές. Έτσι και οι Δωριείς από το βορρά κατέβηκαν στο νότο μέσα σε λίγα χρόνια. 4. Η Πελοπόννησος ήταν και είναι από τα πιο εύφορα εδάφη της Ελλάδας και πιθανότατα για το λόγο αυτό τη διάλεξαν οι Δωριείς. ΙΣΤΟΡΙΑ Ερωτήματα: Τι ήταν οι Δωριείς; Πού εγκαταστάθηκαν; (Οι Δωριείς ήταν μια ομάδα ανθρώπων που μετακινήθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα στη νότια και εγκαταστάθηκαν στη Στερεά Ελλάδα ( Δωρίδα )και την Πελοπόννησο) Ποιες αλλαγές έφεραν με τον ερχομό τους; (τέλος μυκηναϊκού πολιτισμού, οι παλιοί κάτοικοι έγιναν δούλοι τους, καθιέρωσαν τη δική τους γλώσσα, τη δωρική διάλεκτο) Τι ήταν οι είλωτες ; (οι παλιοί κάτοικοι της Σπάρτης που έγιναν δούλοι)
  • ΠΗΓΗ  http://www.slideshare.net/vanmarkop/ss-5214731
  • ΚΑΙ  Η  ΑΝΤΙΘΕΤΗ  ΑΠΟΨΗ  ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
  • http://www.hellinon.net/NeesSelides/Kriti/Psevdi.htm

 σχόλιο :


  1. Δεν είναι μόνο οι Πελασγοί από ό,τι φαίνεται αλλά ένα σύνολο ας πούμε φυλών. Εκεί που έχει μπερδευτεί…
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
    Δεν είναι μόνο οι Πελασγοί από ό,τι φαίνεται αλλά ένα σύνολο ας πούμε φυλών. Εκεί που έχει μπερδευτεί το πράγμα είναι πώς ξαφνικά από προέλληνες βρέθηκαν όλοι Έλληνες, έφτιαξαν τις Αμφικτιονίες και πλακωνόντουσαν και μεταξύ τους με ιερούς πολέμους?
    Αυτό το χρονικό διάστημα νομίζω ότι μένει δραματικά κενό ιστορικών πληροφοριών.

    Σημείωση:
    Οι αμφικτιονίες ήταν ένας θρησκευτικός και πολιτικός σύνδεσμος των Ελλήνων στην αρχαία Ελλάδα, που δημιουργούνταν με κέντρο τη λατρεία σ' ένα ιερό από τους κατοίκους των γύρω πόλεων.


    Δελφική Αμφικτιονία
    Η πιο σημαντική Αμφικτιονία της αρχαίας Ελλάδας, αποτελούσε μία ομοσπονδία δώδεκα φυλών της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα. Σε αυτήν μετείχαν οι Θεσσαλοί, οι Βοιωτοί (Θήβα), οι Δωριείς (Σπάρτη), οι Ίωνες (Αθήνα), οι Περραιβοί, οι Μάγνητες, οι Λοκροί (Οπούντιοι και Οζολοί), οι Οιταίοι, οι Αχαιοί, οι Φωκείς, οι Δόλοπες και οι Μαλιείς, με κέντρο τους Δελφούς και συγκεκριμένα το ναό του Απόλλωνα.
    Αν προσέξετε δεν υπάρχει η φυλή των Ελλήνων του Αχιλλέα που ήταν Θεσσαλοβοιωτοί, προφανώς γιατί δεν ξεχώριζε πλέον μια και είχαν γίνει όλοι Έλληνες, δηλαδή Έλληνες Θεσσαλοί, Έλληνες Βιωτοί κλπ. Αλλά οι φυλές αυτές ξεχώριζαν από τους Έλληνες κατά την εποχή του Οδυσσέα και Ομήρου ίσως, παράξενο δεν είναι ?
    Μπαίνουμε λοιπόν στη σκέψη το « Έλληνες» του Αχιλλέα ήταν φυλή, ή κοινωνικό γνώρισμα?
    Σπ.Ρ.
  2. Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015


    Ο ΑΡΙΣ ,,ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ BBC ΙΣΤΟΡΙΑ

    Από πλευράς ιστορίας χεστήκαμε με το συμπάθιο τι λέει το BBC.
    Αυτοί ξεσκιστήκανε πριν από 1000 χρόνια με κάτι παραμυθολογίες να ονομαστούνε συγγενείς των Ελλήνων μόνο που το ξεχάσανε! Χα χα χα.
    Κάτι άλλες ότι πρώτος βασιλιάς τους ήτανε λέει κάποιος Βρούτος απόγονος του Αινεία και άλες παπαρ@ες
    Ποια είναι η παλιά ονομασία της Αγγλίας?
    ΑΛΒΙΩΝ ναι, ή όχι?
    Ψάχτε και για την Αλβίνα και γράφτε τους.
    Μα και το τωρινό όνομα Ρωμαίικο αλλά από Έλληνα θαλασσοπόρο.
    Ακόμα ψάχνουνται να βρούνε ποιοι είναι…
    Το πρόβλημα είναι αρχίζουν αρνητική προπαγάνδα, ή είναι τυχαίο?
    Ελπίζω να ισχύει το δεύτερο, αλλά αν συνεχιστεί κάτι δε πάει καλά.
    Για την Τροία γράφτε τους μια και μερικοί λοξοί μπορεί να πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Αινεία.
    Το Μ. Αλέξανδρο τονε ζηλεύουν. Ότι στο τέλος το καβάλησε το καλάμι το ξέρουμε και εγώ άμα έκανα όλο τον κόσμο ό,τι ήθελα τα ίδια θα πάθαινα.


    Αυτοί που πριν από 100 χρόνια με την αποικιοκρατία το καβαλήσανε μέχρι που τσου βγήκε από το λαιμό και ησυχάσανε γιατί δεν το λένε?
    Για τους Φοίνικες τώρα ποιό το πρόβλημα? Και πήραμε από αυτούς και δώσαμε. Απλά έχοντας εμπορικές αποικίες και στην Ελλάδα μπόρεσαν να κρατήσουν κάποια στοιχεία της Ελληνικής γραφής και αφού κάπου καταστάλαξε η κάθοδος των Δωριέων τα Ελληνικά φύλα μπόρεσαν να συγκροτήσουν το πρώτο αλφάβητο βοηθούμενοι και από το Φοινικικό.
    Ας μη ξεχνάμε ότι είχαμε 300 χρόνια Μεσαίωνα πριν τον Όμηρο για ποια γράμματα και τέχνες να μιλάμε?
    Εκεί πραγματκά βοηθηθήκαμε  όπως και πριν τον Τρωϊκό πόλεμο κάπου κατασταλάξαμε σε κάποιους κοινούς θεούς κλπ. κλπ.
    Και εδώ στη Κεφαλονιά μη λέτε και πολλά γιατί όλο και κάποια γονίδια πρέπει να υπάρχουν να είναι καλά ο Αμφιτρύωνας και ο Κέφαλος.
    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.
    Πάρτε και μια φωτό του 1914 καμάρι του πολιτισμού που δίδαξαν ανά τον κόσμο οι Εγγλέζοι.
    ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ….

    ΔEITE  KAI 

  3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΑΡΚΑΣ, ΑΡΚΑΔΕΣ,ΑΡΚΕΙΣΙΟς - ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΟΛΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ ΛΟΓΟ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΗΣ,, ΛΕΕΙ Ο ΣΟΜΩΝΙΔΗς ΣΤΑ ΣΙΜΥΚΤΑ,, ΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,, ΠΟΥ ΠΗΓΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΗς "ΑΡΓΩ" ΑΓΚΑΙΟΣ,, ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΥΧΑΙΟς ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥ
    Νικόλαος Καμπάνης ...Κάτι έχω βρει κι εγώ...
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ,, ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΘΟΔΟς ΔΩΡΕΙΕΩΝ,, ή ΑΝΟΔΟΣ ΜΙΝΩΙΤΩΝ?
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΑΝ,,ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ,,ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ,ΚΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ,, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ!!
    Νικόλαος Καμπάνης Τόση κάθοδος, όση και η τωρινή αναγκαστική διείσδυση των Σύρων που οι Αχαιοί τους ρίμαξαν τα σπίτια και τους κατέστρεψαν τη χώρα και τα μνημεία.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ http://porosnews.blogspot.gr/2015/08/blog-post_429.html

    ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ  ΘΕΩΡΕΙΑ,,,  ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου