ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ο περί Σχερίας λόγος:


  1. πολλοι ομως σχολιασμοι από την πολυ καλη αναρτηση http://porosnews.blogspot.gr/2016/11/blog-post_879.html…

    ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
    1. ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,,ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΡΗ,, ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕς ΠΛΟΙΟΥ!!
      ΑΝ ΩΓΥΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΧΕΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ,, ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1000 ΜΙΛΙΩΝ.
      330 ΜΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΙΚΕΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΚΥΡΑ,, ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ,,, ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙ
      ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΣΕ ΒΟΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑ!

    2. Ενα πλοίο τώρα της εποχής με την δική μου εκτιμηση πάντα,, μέγιστη ταχύτητα βλέπω από 6 εως 10 μιλια την ωρα,, και σαν μέσω όρο στο 
    3. διαστημα των 17 ημερών θα στα κατεβάσω στην δική σου εκτίμηση 2-3 μίλια μέσο όρο,, λόγο και των μερικών αντίξοων-και κόντρα καιρών,, 
    4. οπότε φτάνουμε στην πιθανη εκτιμόμενη απόσταση νησιου Καλυψως και Φαιάκων περίπου λίγο παραπάνω των 1000 μιλίων!!
      τώρα οι προσπάθειες, όσο αξιόλογες και αν είναι σε καλλιτεχνικό επίπεδο,, οπως λές είναι δημιουργήματα Αβρααμ,, φανταστικές και με τις 
    5. δυο σημασίες της λέξης, και πριν καιρό οι γνώσεις μου ήταν μηδαμινές στα ομηρικά θέματα,, η αναζήτηση και μεσα από τις θεωρείες 
    6. του καθενός μας, αλλά και η καλύτερη γνώση του τόπου μου,, με κάνουν σίγουρο να πιστεύω το που βρίσκετε η πραγματική Ομηρική Ιθάκη.
  2. Ο περί Σχερίας λόγος:
    Επειδή οι Ομηρικές περιγραφές περί αυτής μου φαίνονται μπερδεμένες έχω αρχίσει να ψάχνω όχι αναλύοντας τις περιγραφές για να ταυτοποιήσω τη Κέρκυρα, αλλά να την αποκλείσω από χώρα των Φαιάκων.

    Βασικό στοιχείο ότι ήταν απίθανο ο Οδυσσέας να μην γνώριζε την Κέρκυρα λίγο πιο πάνω από τη Λευκάδα που ήταν τμήμα του Βασιλείου του.
    Έστω θα είχε ακούσει περί Αλκίνοου και δεν θα χρειαζόταν τις πληροφορίες της Αθηνάς.
    Μη ξεχνάμε ότι γνώριζε τη Θεσπρωτία δεν μπορεί να μη γνώριζε την Κέρκυρα.
    Έπειτα αυτό το ταξίδι με την σχεδία του πολύ παραμυθένιο!
    Ήταν τόσο κουτός να μπει σε μια σχεδία και να ταξιδεύει 17 μέρες χωρίς να πληροφορούμαστε κάποια προσέγγιση?
    Αυτή την εμπιστοσύνη σε λόγια Θεών δε φαίνεται να την είχε αν κανείς ψάξει στην Οδύσσεια.
    Μετά στα στοιχεία του βίου των ανθρώπων της Σχερίας υπάρχει ένα πραγματικό τουρλουμπούκι πολιτισμών.
    Πιστεύω χωρίς να έχω αποκρυσταλλώσει άποψη ότι απλά το νησί των Φαιάκων ήταν ένας ωραίος τρόπος για να τελειώσει η όλη περιπλάνηση του Οδυσσέα θέτοντάς την σα μυθιστόρημα μια και όλη αυτή η περιπλάνηση θυμίζει τη γοργόνα και το Μέγα Αλέξανδρο.
    Και πάλι αν ήταν υπαρκτό νησί το τοποθετώ όπως ξανά έχω κάνει στο σύμπλεγμα της Μάλτας. Μην ξεχνάμε ότι οι Φαίακες σύμπλεγμα Ελλήνων αποίκων με Φοίνικες μοιάζει, που απομακρύνθηκαν από τις ενοχλήσεις των Κυκλώπων που καθόλου καλοί ναυτικοί ήσαν, άρα δεν χρειαζόταν για να γλυτώσουν από αυτούς να φτάσουν τόσο πολύ μακριά από το πρώτο τους νησί.
    Είναι δυνατόν βρέ παιδιά οι Φαίακες να είναι δεινότατοι ναυτικοί, μισή μέρα δρόμο από την Ιθάκη και να μην είναι γνωστοί στους Θιακούς??
    Έπειτα ο Μενέλαος ψιλοστεριανός υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά τη πτώση της Τροίας έφτασε για πλιάτσικο μέχρι την Αίγυπτο και ο Οδυσσέας θαλασσινός δεν είχε πάει ποτέ ούτε μέχρι την Κέρκυρα??
    Απόψεις μου βέβαια πάντα όλα αυτά.
    Σπύρος Ρόκκος.
    Υ.Γ.
    Για πέστε μου και μένα κάτι: (ραψωδία ν – 345)
    345 Φόρκυνος μὲν ὅδ᾽ ἐστὶ λιμήν, ἁλίοιο γέροντος,
    ἥδε δ᾽ ἐπὶ κρατὸς λιμένος τανύφυλλος ἐλαίη·
    ἀγχόθι δ᾽ αὐτῆς ἄντρον ἐπήρατον ἠεροειδές,
    ἱρὸν νυμφάων, αἳ νηϊάδες καλέονται·

    Γιατί τις νύμφες τις αποκαλεί εδώ νηιάδες?
    Το σπήλαιο βρίσκεται στο λιμάνι του Φόρκυνα και πιθανότατα στις υπώρειες του βουνού Νήιου.
    Σχέση Νήιου – Νηιάδων νυμφών μήπως?
    Αχαχά, λαχτάρησες φίλε Πόρος???

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα.

    Απάντηση
  3. λοιπόν,,με κεντρας και θα αρχισω τσι μπηχτες μου!,, Μου αρεσει πoλυ πάντως ο τροπος που σκεφτεσαι !
  4. Υποθεση Σχερια,, οντως με μια σχεδία αν καμουμε πειραμα,,από Πόρο μεχρι Χοργοτα,, μια μέρα δεν ξερω αμα θα μας φτασει ειδικα εμας,, και αν τελικα φτασουμε εκει, ή μας βγαλει στον Αη Γιάννη Ιθάκης!
  5.  Με βάση την ταχυτητα σχεδίας λοιπόν ειναι πολύ λογικο, αν οντος (ειναι υπαρκτο νησι) η Σχερία η απόσταση μιλιων να ήταν περιπου στην Μάλτα,, και από εκει λογικο να χρειαστει ολοκληρη μερα και βάλε για να φτάσουν τα υπερσυχτονα πλοια Ιθάκη! Τωρα πολύ καλη και η δευτερη απόψη του να μην ηταν υπαρκτο νησι, οπως επισης και οι περιπετειες του Οδυσσεα και απλα ο Ομηρος βρήκε έναν πολυ ομορφο τροπο να πλέξει ένα μυθηστόρημα ,με πολύ περιπέτεια,, και να καθηλωσει τον κάθε ακροατη, στο να του εξιστορισει,, την υπόθεση γυρισμου του μεγάλου Ηρωα!
  6. στην υπόθεση Φορκυνα - (βοχυνα) και όπως μας εξιστορει και σε μια παρόμοια αναρτηση ο καλός φίλος Σακής την περίπτωση που στην Σκύλα και χάρυβδη το τοπίο που περιγράφει ο ποιητης ταιριάζει απόλυτ στο στενο πόρου, ειδικά τότε που ήταν πλωτο! Οντως πάνω από το Βόχυνα είναι τό τεράστίας σημασίας σπήλαιο Δράκαινας,, με λάτρεία στις Νύμφες του Πόταμου.
    Επίσης όπως σωστα ρωτάς Γιατί τις νύμφες τις αποκαλεί εδώ νηιάδες?

    γιατί ο Φόρκυνας δεν θα μπορόυσε να ήταν το στενο Πόρου?
    Βρίσκετ' εκεί του Φόρκυνα, του πελαγήσου γέρου,
    κάποιο λιμάνι, και σ' αυτό δυό κάβοι που προβάλλουν,
    βραχόσπαρτοι, προς την μπασιά του λιμανιού συγκλίνουν,
    κι όξω κρατούν τα κύματα που οι τρικυμιές σηκώνουν·
    100 μα μέσα τα καλόφτιαστα συχάζουνε καράβια,
    δίχως δεσίματα, άμα μπουν και βρούνε αραξοβόλι.
    Ανετά λοιπόν ο Ομηρος επειδη γνωρίζει τον τόπο της Ιθάκης στις περιγραφές του ,,πιθανόν να βάζει το σημείο που σίγουρα δεν αφήνει ανεπηρέαστο οποιονδήποτε καλιτέχνη
  7. Η Οδυσεια λοιπόν το δευτερο μερος της μετά την τηλεμαχία ,,που τονιζω και πάλι ηταν χωριστο εργο,, ξεκινάει με τον Οδυσσέα πάνω σε μια σχεδία η οποία μετα από 18 ημερες ταξίδι τον βγάζει σε ένα μέρος την Σχερία, και στην οποία θα ξετυλιχτει ολή η περιγραφή των περιπετειών ,,που μόνο ο πρωταγονιστής γνώριζε. Ολα αυτά λοιπόν ή πρέπει ο Οδυσσέας να τα ξαναεπανέλαβε και εφτασαν στον Ομηρο που τα έγραψε, ή δευτερη πιθανότητα καποιος απο την παρέα που ακουσε την περιγραφη, τα αποθήκευσε (ειτε σαν τραγουδι,ειτε γραπτως)
  8. ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΛΕΣΤΡΙΓΟΝΩΝ Στ' ώριο λιμάνι μπήκαμε που βράχοι το τειχίζουν
    τετράψηλοι κι από τη μιά πλευρά κι από την άλλη,
    κι άκρες προβάλλουν πεταχτές αντίκρυ η μιά της άλλης
    90 στη θάλασσα, κι είναι στενό του λιμανιού το έμπα·
    κει μέσα φέρανε όλοι τους τα δίπλωρα καράβια.
    Κοντά κοντά τα δέσανε μες στο βαθιό λιμιώνα,
    τι κύμα εκεί δε φούσκωνε μικρό μήτε μεγάλο,
    παρά γαλήνη απλώνονταν ολόλευκη παντούθε.
    95 Εγώ μονάχος άραξα το μαύρο πλοίο μου έξω
    κατά την άκρη, κι έδεσα στους βράχους τα παράγγια,
    κι ανέβηκα και στάθηκα στ' αψήλου ν' αγναντέψω·
    μα μήτε αντρώνε φαίνονταν μήτε βοδιών σημάδια,
    μόνε καπνό αγναντεύαμε κι ανέβαινε από χάμου. ΡΑΨΩΔΙΑ Κ
  9. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    στην μυθολογία οι Φαίακες (Φαίηκες στην ιωνική διάλεκτο, π.χ. στον Όμηρο, Φαίαξ ή Φαίηξ στον ενικό αριθμό) ήταν ένας λαός γνωστός ιδιαίτερα από τον Όμηρο για τη ναυτοσύνη του («ναυσικλυτοί»). Οι Φαίακες ήταν οι αγαπημένοι των θεών και φίλοι των ανθρώπων. Αναφέρεται ότι αρχικώς κατοικούσαν στην απομακρυσμένη Υπέρεια, στα πέρατα του κόσμου. Ως συγγενείς των θεών, αποκαλούνταν «αγχίθεοι», όπως οι Κύκλωπες και οι Γίγαντες. Μια εποχή που βασιλιάς τους ήταν ο Ναυσίθοος, οι Φαίακες εκδιώχθηκαν από την Υπέρεια από τους Κύκλωπες και μετοίκησαν σε ένα νησί, τη Σχερία, που αποκλήθηκε από αυτούς και«Νήσος των Φαιάκων», ενώ από τους περισσότερους ταυτίζεται με τη σημερινή Κέρκυρα (κάποιοι πάντως έχουν υποστηρίξει ότι ήταν η Ίσκια της Ιταλίας ή η Κρήτη). Εκεί έχτισαν πόλη και ναούς με βασιλιά τους τονΑλκίνοο, τον γιο του Ναυσιθόου.
    Οι Φαίακες διακρίνονταν για τη φιλοξενία τους, όπως την περιγράφει ο Όμηρος μετά τη διάσωση τουΟδυσσέα από τη Ναυσικά στη «Νήσο των Φαιάκων». Ο βασιλιάς τους εμφανίζεται να κυβερνά ως πρόεδρος ενός συμβουλίου αποτελούμενου από 12 άλλους άρχοντες, ως ίσος προς εκείνους και όχι ως μέλος μιας ανώτερης τάξεως [1]. Οι Φαίακες ήταν ειρηνικός λαός που αποστρεφόταν τον πόλεμο, εργατικοί και εύθυμοι, αγαπούσαν το καλό φαγητό, τα λουτρά, τον έρωτα, τα τραγούδια και τον χορό. «Η εντολή αυτών είναι να παραπέμπωσιν ακινδύνως εις την πατρίδα των πάντας τους προς αυτούς πλέοντας», πράγμα το οποίο κατόρθωναν με τα θαυμαστά πλοία τους. Τα πλοία αυτά δεν είχαν κουπιά, ούτε πηδάλιο και διέτρεχαν τη θάλασσα σαν να ήταν φτερωτά (Οδύσσεια, η 34-35), προικισμένα με αυτό το χαρακτηριστικό από τον θεό Ποσειδώνα, ενώ είχαν νου και μυαλό ανθρώπινο: «Γιατί δεν έχουν τα γοργά καράβια των Φαιάκων / σαν τ' άλλα τα πλεούμενα τιμόνια ή κυβερνήτες, / μον' βρίσκουν έτσι μόνα τους τη σκέψη των ανθρώπων / και ξέρουν όλων τα χωριά, τα καρπερά χωράφια, / και γοργοτάξιδα περνούν της θάλασσας τα πλάτια, / κρυμμένα μες στην καταχνιά και στην πυκνή θολούρα / κι ούτε φοβούνται να χαθούν, μήτε κακό να πάθουν.» [2]
  10. και πάνω στην ανω ενημέρωση από βικιπαίδεια,,ενα ακόμη σεναριακι! Γιατι να μην υποθέσουε οτι μπορει η Σχερία να μην ειναι υπαρκτο μέρος, αλλά  μια προσπάθεια του Ομήρου να μας περιγράψει αναν πολιτισμο που εχει ακουσει οτι χαθηκε αξαφνα,, με πολυ μεγαλη τεχνολογια ( σαν τ' άλλα τα πλεούμενα τιμόνια ή κυβερνήτες, / μον' βρίσκουν έτσι μόνα τους τη σκέψη των ανθρώπων)  Πιθανον  την χαμένη Ατλαντιδα,, που ακόμη και σημερα ο μυθος της  εχει αφησει πολλα ερωτηματικα?
  11. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΛΑΝΤΩΝ.


  12. kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ ΠΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
  13. Ενώ ψάχνουμε την Αστεριδα,, Για να δούμε και την υποθεση Ατλαντιδα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ – ΒΙΝΤΕΟ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου