ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

ΣΑΣ   ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ  ΜΠΛΟΚ
ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Στατιστικά αποτελέσματα εν ετος 1889

Παναγής ΠαντελειόςΚομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Στατιστικά αποτελέσματα Κεφαλονιάς του 1889!!!

και  μερικα σημερινα  διαογης σχολια σε     δικη μου αναρτηση
σε Ποροςνιους  

Και για δε μου λες γιατί δε ξέρω. Μερικοί παλιοί Θιακιοί εφκειό το βουνό Σκόλοπα το λένε, οι περισσότεροι ούτε που το ξέρουνε. Οι απουκάτουθε Ρισσιάνοι Σκόλοπα το λένε που σημαίνει πάσσαλος, οι Φισκαρδιώτες Καλό όρος, εκεί στη Κομητεία πώς το λένε? Γιατί μου φαίνεται ότι από όποιο ύψος το γβλέπει ο καθένας του αλλάζει και τ΄ όνομα!
Αρωτάω τσου Ρισσιάνους για τα βουνά στο Θιάκι και το μόνο που ξέρουνε είναι που είναι το χωριό Σταυρός που γενότουνε ζωοπανήγυρη και ερχότανε με τα καΐκια, τίποτις άλλο! Και το λιμάνι απουκάτουθε Σταυρό το λένε και αυτό.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα 
Οι Ρισσιάνοι Σκόλοπα το λέγανε δηλαδή κάτι ψηλό, η ονομασία Καλό Όρος μάλλον κατά την εποχή των Άγγλων παρουσιάστηκε (χωρίς να είμαι σίγουρος), κάπου πριν 500 χρόνια αναφέρεται και Βαία όνομα του πιλότου του Οδυσσέα (Βαίος – Βάιος).
Στον Αίνο καθότανε ο Δίας και στην Έρισσο συγκαλούσε τη Βουλή των θεών για να έχει την ησυχία του, δεύτερο για να πίνει ιαματικό νερό από τσι πηγές του Σκόλοπα, και τρίτο τσου έκανε το τραπέζι ο Εύμαιος με σπεσιαλιτέ γουρουνόπουλο στη σούβλα σε νια ταβέρνα έδεκει τσι Βασιλικάδες.
Απόδειξη ότι η ταβέρνα υπάρχει ακόμα!!
Κά κα κα κα κα κα κα κα.
  1. ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΤΣΙ ΒΑΣΣΙΛΙΚΑΔΕς ,,ΩΡΕ ΔΕΝ ΣΑς ΠΙΑΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΚΙΟ ΠΑΝΩ???
    ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕς,,ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΟΓΟΠΑΙΧΝΙΔΑ,, ΠΟΥΘΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΑΔΕς,, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ, ΑΠΟ ΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙς ΤΣΙ ΑΣΣΟΥ, 
  2. ή  τελικα  τυχαιο κακακα
  3. Κοίτα να δείς δε ξέρω άμα το όνομα ήτανε Βασιλικάδες και το κάμανε Βασιλικιάδες γιατί δε τσου άρεσε ή ανάποδα. Το τυπικό είναι Βασιλικιάδες πάντως, και καμιά σχέση δεν έχουνε με την Άσσο, ούτε ο τέως Δήμος Άσσου τσι περιλάμβανε.
    Άμα τώρα ήτανε από βασιλιάδες τση Άσσου θα τσι λέανε Οδυσσειάδες, κακακα.

    Και εκειό το Αργος - τόλι να το ξεχάσεις γιατί τον Οδυσσέα θα έπρεπε να τόνε λέανε Αποστόλη – τόλη, δηλαδή ο σκύλος Άργος του Τόλη. Εκτός και έδεκει ναυάγησε ο Απόστολος Παύλος μαζί με το σκύλο του όπως λένε. κακακα.

    Η «Κομητεία» σου πάντως το 1928 είχε 393 κατοίκους και όλος ο Δήμος Άσσου 2.623 και τώρα όλη η Έρισσο έχει δεν έχει 1500. Μας επήρε ο διάολος δηλαδή.
    Είχε και ένα χωριό εκει κοντά τσι Βασιλικάδες με όνομα Κοντες αλλά ούτε που τονίζεται ξέρω ούτε που ακριβώς ήτανε, άμα όμως τονίζεται στη πρώτη συλλαβή τότενες είναι από τσου Κόντηδες τσου Ασσιώτες!
    Κα κα κα κα κα. 
  4. λοιπόν ωραια κουβεντα κανουμε,, ασε που απο σημερα εχω και πεθερα, και τυχαιος και γουρουνοπουλο,,σε λιγο φευγω για γηπεδο, και μετα καπακι,, εκδηλωση αναματος δεντρου,οποτε οτι προλαβω σε κουτσομπολιο καν μισαωρο ακομη!,, Εβαλα και μια ωραια αναρτηση με φωτο απο κουταβο σχετικη στα λεξοπαιχνιδα μας!Με το Αργος του Αγαμεμνωνα,, και την Αργω τελικα παιζει λες τιποτε?Τα κομιτατα ειχαν σχεδον λοιπον λιγο λιγοτερο κοσμο απο οσο εχει τωρα ο Πόρος, και οταν τωρα λες Δημος Ασσου περιελάμβανε και Φισκάρδο? Ηταν γεωγραφικα δηλαδη σαν τον πρωην Δημο Ερισσου, ή μπας και επιανε και Πυλαρο?
    Πριν το 1953 ,,μην ξεχνας εντομεταξυ ο ληθυσμος Κεφαλλονιας ηταν διπλασιος,, πανω νομιζω απο τις 60.000, και την τιμιτικη τους την ειχαν τα ορεινα μερη. Τα Τζαννατα ,,που δωθε μερια, μαζι με το μην υπαρκτο πια Τσακαρισιανο,,ειχαν το περισσοτερο πληθυσμο τοτε,, και τα Τζαννατα λογο πολλων σπιτιων και τζακιων ειχαν και απιθανο κλιμα για ξινα (Λεμονια-πορτοκαλια) που πια δεν μενει τιποτε ττοιο απο την παγωνια-υγρασια
  5. σαν ονομασια τωρα τα Τζαννατα δεν εχουν μεγαλη ιστορια,, και δεν εχω βρει και απο ποτε υπαρχουν,, πριν οπως και αγια Ειρηνη ειχε 4 χωρια,, (εξου και φουλ εκκλησιες) ετσι και εκει ειχε πολλες περιοχες τριγυρω,, μια από αυτες πισω απο τα Δημιασιανατα,, που κατα Σακη ειναι πολυ ενδιαφερον αρχαιολογικη περιοχη , υπηρχαν οι Χώρες,, που ισως αποτελουσαν παλια μεγαλη πολη (σε πολλα νησια υπηρχε και υπαρχει η χωρα)
    Απάντηση
  6. Δήμος Άσσου με σφραγίδα και σύμβολο το κριάρι λοιπόν:

    Ο Δήμος Άσσου ανήκε στην επαρχία Σάμης του νομού Κεφαλληνίας.
    Είχε πρωτεύουσα την Άσσο και τις κοινότητες των παρακάτω χωρίων:

    Κάτοικοι
    (Απογραφής 1928)

    1) ΑΣΣΟΣ 378
    2) Βαρύ 228
    3) Δεφαρανάτα 71
    4) Δραπανήτικα 48
    5) Καρυά 195
    6) Κοκκολάτα 103
    7) Κοθρέας 235
    8) Κομητάτα 393
    9) Κοντές ?
    10) Κουλούμος 108
    11) Νεοχώριο 286
    12) Πατρικάτα 190
    13) Πλαγιά 247
    14) Πύργο (Πλαγιάς) 48
    15) Φρούριο Άσσου 93

    Σύνολο 2.623
    Υ.Γ.
    Αυτή είναι απογραφή του 1928, ο Δήμος υπήρχε μέχρι το 1913 νομίζω και ο πληθυσμός το 1864 με την ένωση της Επταννήσου ήταν 4.794 κάτοικοι !

    Ο άλλος Βορειότερα Δήμος της Ερίσσου ήταν ο Δήμος Δολιχίου.
    Έτσι για να μαθαίνουμε η΄Άσσος και Κάστρο είχαν μαζί το 1864 1.190 κατοίκους!!

    Για τα Τζαννάτα κάτι ενδιαφέρον είχα βρεί αλλά το ξέχασα, υπομονή στο μέλλον γιατί μάλλον θα ταξιδέψω λίαν συντόμως.


 σε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου